Kunstige spiegeling

Dit kunstwerk is een studie die ik gemaakt heb voor mijn cultuureducatie project Beeldtaal. Dit project heb ik ontwikkeld voor een bassischool waar een projectweek werd gehouden met het thema Kleurrijk.nl. In deze week staan andere culturen in Nederland centraal, de leerlingen gaan op onderzoek uit en laten zich inspireren voor de creatieve lessen die dan worden gegeven. Elke groep heeft een andere cultuur of onderwerp. Voor groep 5 stond die week ‘De buitenlandse kunstenaar’ centraal.  Met als eerste een inspirerend bezoek aan het Kröller Müller Museum en dan met name de beeldentuin van dit museum. Het mooiste beeldenpark van Nederland vind ik, want beelden komen pas tot hun recht als die de dialoog aangaan met de omgeving.

Ik wilde die week met de leerlingen een experiment uitvoeren. Wat als je een detail van beeld in een andere kunstvorm giet en in een andere omgeving zet. Wat voor beeld ontstaat er dan?  Welk dialoog gaat deze met die omgeving aan?

We starten die week met het schilderen van een abstracte omgeving op doek. Een lastige opdracht voor groep 5, ze moeten van mij de natuur en haar omgeving in vlakken weergeven. Een opdracht die nog niet zo makkelijk is. De kunst van het weglaten. 

De les daarop mogen de leerlingen met de 3D pen aan de slag. Van hun lievelingsbeeld uit de beeldentuin van het Kröller Müller mochten ze een uitsnede kiezen en deze overtrekken met de 3D pen. Omdat het foto’s van de beelden zijn, is het best moeilijk om deze te vertalen naar een lijnentekening. 

In deze opdrachten zitten twee vertaalslagen, waar de leerlingen een eigen invulling aan moeten geven. Het eindresultaat is dat de lijntekening en de het vlakkenspel een dialoog aan gaan en zo samen een nieuw beeld vormen. De leerlingen waren verbaasd en verwonderd over hun eigen resultaat. Ze hadden echt het gevoel nieuwe kunst te hebben gemaakt. Trots hebben ze hun werk die week aan hun ouders en familie gepresenteerd. 

Ook ik ben super trots op mijn mede-kunstenaars in dop.   

Acrylverf gecombineerd met filament (3D pen), afmeting 18 x 24 cm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s