Kinderklankbord Doorwerth

Logo van Kinderklankbord Doorwerth
Kinderklankbord Doorwerth in opdracht van Kerngroep Centrumplan (2016)
Voor het Kinderklankbord project Doorwerth ben ik geïnterviewd door Straatbeeld. 

Enkele passages uit dit artikel:
 
Waarom je stad of dorp beter wordt van ideeën van kinderen
 
Een hockeyveld dat alleen te bereiken is via een verborgen konijnenhol. Klinkt als wartaal voor volwassenen, maar als fantasie van kinderen. Het idee is afkomstig van het Kinderklankbord Doorwerth.
Deze groep basisschoolkinderen mocht meedenken over de inrichting van de openbare ruimte in het hart van het Gelderse dorp. “De fout die volwassenen vaak maken, is dat ze denken te weten wat kinderen graag willen. Terwijl kinderen dat zelf wel weten.”
 
Wat is het verschil tussen de verschillende leeftijdsgroepen?
 
“Het viel mij op dat de meeste creativiteit en out of the box-ideeën van de kleuters afkomstig waren. Kleuters brainstormen uit het niets, onbevangen en zonder kaders. De leerlingen uit de middenbouw kunnen de ideeën goed verbeelden, terwijl de bovenbouw al zakelijker denkt.”
 
Levert dat niet alleen maar onhaalbare ideeën op?
 
“Soms wel, maar dat is helemaal niet erg. Zo’n project biedt inzicht wat er leeft bij kinderen. De aansluiting bij de belevingswereld geeft inspiratie aan een ontwerper/architect.
 
Eén kleuter wilde zelfs het hele bos rooien. Daarvoor in de plaats wilde hij een boomhuttenbos. Dus hij wilde wel een bos, maar dan één voor boomhutten. Als je goed luistert, kun je veel ideeën opdoen.”
 
Waarom is kinderparticipatie zo belangrijk?
 
“Kinderen moeten zich veilig voelen thuis, maar ook in hun eigen omgeving en zeker op school. Daarom is het goed ze te betrekken in de ontwikkeling van zulke omvangrijke projecten. Ze worden betrokken in het proces en ze weten wat er gaat gebeuren. Het proces is overigens niet alleen goed voor de kinderen, maar ook voor de betrokkenheid van hun ouders.”
 
Het hele interview is te vinden:
www.straatbeeld.nl/nieuws/010317/waarom-kinderen-mee-moeten-denken-over-dorps--en-stadsplannen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s